onsdag den 21. september 2011

mad fakta 4

 
~Middelaldermad~


De riges bordskikke

De rige lærte fra udlandet at man skulle skylle sine hænder i en skål med lunkent vand. Det mest almindelige drikkevare var øl og vin. For de rige var maden meget varieret og krydret. Stormandsfamilien fik tit sin mad ved at gå på jagt. På markederne kunne de få krydderier som for eksempel:
muskat, safran, kanel og spidskommen, krydderier som kom fra Mellemøsten. De rige fik 2 måltider om dagen, gerne med 5 retter i hver. Til fester og andre festlige lejligheder, kunne de få op til 15 retter i hver. Dog bestod en af retterne kun af æbler, nødder eller andet. Og så var der alle skueretterne. De var bare til ekstra pynt. Nogen gange var de helt vilde som for eksempel duer der flyver ud af kagen, når man skar den op. Der er kun en bevaret dansk kogebog fra middelalderen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar